Kisah Si Pendayung Sampan

Posted by Fiq | Posted in , , , | Posted on Monday, May 31, 2010


Alkisahnya, pada suatu hari, ada seorang profesor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu adalah seorang tua yang begitu pendiam. Profesor itu memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.

Dengan begitu tekun si profesor itu membuat kajiannya. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang, selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Profesor itu membuat kajian dengan tekun sekali.

Pendayung sampan itu mendongak ke langit. Berdasarkan pengalamannya dia berkata dalam hati, "Hmm... Pasti ribut melanda sebentar lagi..."

"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat," kata profesor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah profesor itu menegur si pendayung sampan.

"Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" tanya profesor itu.

"Hampir seumur hidup saya," jawab si pendayung sampan itu dengan ringkas.

"Seumur hidup kamu?" tanya profesor itu lagi.

"Ya."

"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain daripada mendayung sampan?"

Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, profssor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25% daripada usia kamu. Kamu tahu biologi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepalanya lagi.

"Kasihan... Kamu dah kehilangan 50% usia kamu. Kamu tahu fizik?" profesor itu masih lagi bertanya.

Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala.

"Kalau begini, kasihan... Kamu sudah kehilangan 75% daripada usia kamu.Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu. Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan," kata profesor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.

Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik.Profesor dan pendayung sampan itu terpelanting. Sempat pula si pendayung sampan itu bertanya kepada si profesor, "Kamu tahu berenang?"

Profesor itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100% nyawa kamu," kata si pendayung sampan sambil berenang menuju ke pantai.


Iktibar Cerita:

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan.

Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya daripada kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang diceburi.

Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri: Untuk apakah ilmu yang dikumpulkan jika bukan untuk digunakan dan boleh digunakan?

Comments (4)

oh..mana fiq dapat cerita2 yg best mcm ni..?

jom ke APA KATA HATI pulak,
IKAN SWEETSOUR & SUP TULANG

setuju sgt iktibar cerita ne...sampai xterkata nak bg idea....ilmu yg ada di gunakn sebaik mungkin..insya allah..

thanx...=)

moral value yg bagus ! :DD