Pengemis Yahudi Buta Yang Memeluk Islam Kerana Akhlak Rasulullah SAW

Posted by Fiq | Posted in , | Posted on Monday, June 21, 2010

Dikisahkan bahawa di sudut pasar Madinah Al-Munawarah, ada seorang pengemis Yahudi buta. Hari demi hari, bila ada orang yang mendekatinya, dia selalu berkata "Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad. Dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir. Apabila kalian mendekatinya, kalian akan dipengaruhinya."

Setiap pagi Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawa makanan, dan tanpa berkata sepatah pun, menyuapkan menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan agar tidak mendekati orang yang bernama Muhammad. Baginda melakukannya hingga menjelang kewafatan baginda. Setelah kewafatan Rasulullah SAW, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu.

Suatu hari, Saidina Abu Bakar berkunjung ke rumah anaknya Aisyah. Beliau bertanya kepada anaknya, "Anakku adakah sunnah kekasihku yang belum aku kerjakan?"

Aisyah menjawab pertanyaan ayahnya, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah. Hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayah lakukan kecuali satu sunnah saja."

"Apakah itu?" tanya Abu Bakar.

"Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana," kata Aisyah.

Keesokan harinya, Abu Bakar pun pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikannya kepada pengemis itu. Abu Bakar mendatangi pengemis itu dan memberikan makanan itu kepadanya. Ketika beliau mulai menyuapinya, si pengemis itu marah sambil berteriak, "Siapakah kamu ?"

Abu Bakar menjawab, "Aku orang yang biasa."

"Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku. Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya, setelah itu ia berikan padaku dengan mulutnya sendiri," kata pengemis itu.

Abu Bkar tidak dapat menahan air matanya. Beliau menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya. Orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad SAW."

Setelah pengemis itu mendengar cerita Abu Bakar, dia pun menangis dan kemudian berkata, "Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya. Dia tidak pernah memarahiku sedikitpun. Dia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi. Dia begitu mulia..."

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Saidina Abu Bakar.

Akhir Kalam:

Biar orang benci kita, kita jangan benci orang.

Comments (2)

salam..ila pnh dgr jugak cerita neh....betul tu..biar la org benci kita n kita hgn sesekali membenci org....

erm
mulia sungguh akhlak nabikan
jauh giler ngan umat akhir zaman
jgak jauh beza dengan org y tnggalkan komen ni
hihi