Lelaki Yang Ditarik Wanita Ke Neraka

Posted by Fiq | Posted in , , , , | Posted on Sunday, November 29, 2009Sape kata senang jadi lelaki? Lelaki ni sebenarnya digalaskan dengan seribu satu tanggungjawab, termasuklah tanggungjawab terhadap saudara-saudara perempuan mereka... Kalau tak tunai atau abai, senang-senang je dicampak ke Neraka! Berikut disenaraikan posisi atau pangkat seorang lelaki dan perkara yang boleh menarik mereka ke Neraka Allah:

AYAH

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.

Maka anak perempuannya itulah yang menariknya ke Neraka...

SUAMI

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak-tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram dan apabila suami mendiam diri. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal).

Maka isterinya itulah yang menariknya ke Neraka...

ABANG

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula kepada abang-abangnya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran Islam...

Maka adiknya itulah yang menariknya ke Neraka...

ANAK LELAKI

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak...

Maka ibunya itulah yang menariknya ke Neraka...

Renungkanlah:

Kepada golongan lelaki, cubalah sebaik mungkin untuk melaksanakan tanggungjawab kalian. Kepada golongan wanita, sama-samalah meringankan bebanan yang ditanggung oleh golongan lelaki.

Bukankah kita diciptakan untuk sama-sama membantu dan nasihat-menasihati?? Semoga kita semua berada d bawah lindungan-Nya... Amin.

Comments (5)

wah!satu ilmu baru..

;-)

MrSyah ~ Bagus la dapat ilmu. Moga jadi peringatan utk kita kaum adam ni

Hasni ~ =)

Share ye