Membeli Cinta

Posted by Fiq | Posted in , , | Posted on Tuesday, November 24, 2009

Di sebuah daerah tinggal seorang saudagar kaya raya. Dia mempunyai seorang hamba sahaya yang sangat bebal - begitu dungu, hinggakan semua orang menyebutnya si bodoh.

Suatu hari, si tuan menyuruh si bodoh pergi ke sebuah perkampungan miskin untuk menagih hutang para penduduk di sana

"Hutang mereka sudah cukup tempoh," kata sang tuan.

"Baik, Tuan," sahut si bodoh. "Tetapi nanti wangnya mahu dibeli apa?"

"Belikan sesuatu yang belum aku punyai," jawab sang tuan.

Maka pergilah si bodoh ke perkampungan yang dimaksudkan. Cukup penat juga si bodoh menjalankan tugasnya; mengumpulkan sedikit demi sedikit wang hutang dari para penduduk kampung. Para penduduk itu memang sangat miskin, dan ketika itu pula tengah terjadinya kemarau panjang.

Akhirnya si bodoh berjaya juga menyelesaikan tugasnya. Dalam perjalanan pulang ia teringat pesan tuannya, "Belikan sesuatu yang belum aku miliki."

"Apa, ya?" tanya si bodoh dalam hati. "Tuanku sangat kaya, apa lagi yang belum dia punyai?"

Setelah berfikir agak lama, si bodoh pun menemukan jawapannya. Dia kembali ke perkampungan miskin tadi. Lalu dia bagikan lagi wang yang sudah dikumpulkannya tadi kepada para penduduk. "Tuan aku memberikan wang ini kepada kalian," katanya.

Para penduduk sangat gembira. Mereka memuji kemurahan hati sang tuan. Ketika si bodoh pulang dan melaporkan apa yang telah dilakukannya, si tuan geleng-geleng kepala.

"Benar-benar bodoh," keluhnya.

Waktu berlalu. Terjadilah hal yang tidak disangka-sangka; perubahan pemimpin kerana pemberontakan membuatkan perniagaan si tuan tidak selancar dulu. Belum lagi bencana banjir yang menghabiskan semua harta bendanya. Pendek kata si tuan jatuh miskin dan melarat. Dia terpaksa meninggalkan rumahnya. Hanya si bodoh yang ikut serta.

Ketika tiba di sebuah kampung, entah mengapa para penduduknya menyambut mereka dengan riang dan hangat; mereka menyediakan tumpangan dan makanan buat si tuan.

"Siapakah para penduduk kampung itu, dan mengapa mereka sampai mahu berbaik hati menolongku?" tanya si tuan kepada si bodoh.

"Dulu tuan pernah menyuruh saya menagih hutang kepada para penduduk miskin kampung ini," jawab si bodoh. "Tuan berpesan agar wang yang terkumpul saya belikan sesuatu yang belum tuan punyai. Ketika itu saya berfikir, tuan sudah memiliki segalanya. Satu-satunya hal yang belum tuan punyai adalah cinta di hati mereka. Maka saya membahagikan wang itu kepada mereka atas nama tuan. Sekarang tuan menuai cinta mereka..."

Kesimpulan Cerita:

Nama baik lebih berharga dari pada kekayaan besar, dan dikasihi orang lebih baik daripada perak dan emas...

Comments (6)

sharing is caring .haha

logik btl jwpan tuh

tol tu..ila setuju dgn moral cita neh...d kshi org lbh bek dr harta benda....bkn harta bnda yg d pndg..huuh

Fndrockaf ~ caring must be sharing=)

Cik Cookie ~ betul betul betul

Honey Bunny ~ bila mati harta direbut tapi kasih sayang kekal sampai bila-bila