Kehidupan Di Luar Tingkap

Posted by Fiq | Posted in , , | Posted on Sunday, May 23, 2010

Hari ini aku nak berkongsi satu cerita dengan korang. Satu cerita kehidupan yang boleh mengubah cara kita berfikir. Ceritanya begini...Ada 2 orang lelaki yang mengidap penyakit kronik ditempatkan di dalam satu bilik yang sama di sebuah hospital. Salah seorangnya, aku namakan Lelaki 1, dibenarkan untuk bangun dari katilnya selama 1 jam pada setiap waktu tengah hari untuk membantu melancarkan peredaran cecair di peparunya. Katilnya betul-betul bersebelahan dengan satu-satunya tingkap di bilik itu.

Seorang lagi pula, aku namakan Lelaki 2, hanya berbaring sepanjang masa di atas katil. Mereka berdua selalu berbual berjam lamanya tentang pelbagai perkara berkenaan hidup masing-masing. Setiap hari, pada waktu tengah hari, Lelaki 1 akan menghabiskan masanya menceritakan tentang apa yang dapat dilihatnya melalui tingkap bilik itu kepada Lelaki 2.

Lelaki 2 merasakan seolah-olah dirinya semakin bersemangat untuk hidup sepanjang dia mendengar cerita Lelaki 1 berkenaan dunia luar yang penuh dengan aktiviti dan warna keindahan. Lelaki 2 diberitahu oleh Lelaki 1 bahawa di luar tingkap itu ada sebuah taman yang menghijau dengan sebuah tasik yang sangat indah. Itik dan angsa berenang-renang di permukaan tasik . Terdapat juga kanak-kanak yang bermain bot kertas di pinggir tasik sambil diperhatikan oleh ibu bapa masing-masing. Ada juga pasangan bercinta yang memimpin tangan kekasih masing-masing berjalan-jalan melihat keindahan tasik. Bunga-bunga di taman pula semuanya mekar belaka dengan pelbagai warna yang menarik dan indah.

Tatkala Lelaki 1 menceritakan semua itu dengan terperinci, Lelaki 2 akan memejamkan matanya dan membayangkan suasana di luar tingkap yang tidak dapat dilihatnya itu. Pada suatu tengah hari, Lelaki 1 menceritakan bahawa ada 1 perarakan di luar tingkap itu. Walaupun Lelaki 2 tidak mendengar sebarang bunyi dari luar tingkap itu, dia dapat membayangkan suasana meriah perarakan itu di mindanya melalui gambaran terperinci yang disampaikan oleh Lelaki 1...


Masa terus berlalu untuk mereka berdua...


Pada suatu pagi yang damai, jururawat membawakan air mandian untuk Lelaki 1 dan Lelaki 2. Namun, jururawat itu mendapati Lelaki 1 sudah meninggal dunia di atas katilnya. Jururawat dan Lelaki 2 berasa sedih dengan pemergian Lelaki 1 kerana Lelaki 1 merupakan seorang yang peramah dan disukai oleh jururawat di situ.

Beberapa hari kemudian, Lelaki 2 meminta kepada jururawat untuk memindahkan dirinya ke katil yang berhampiran dengan tingkap di bilik itu, iaitu katil yang pernah menjadi tempat perbaringan Lelaki 1. Setelah memindahkan Lelaki 2, jururawat pergi meninggalkannya. Perlahan-lahan, dengan menggunakan sikunya, Lelaki 2 cuba menongkatkan badannya untuk melihat dunia luar melalui tingkap bilik itu buat pertama kalinya dengan matanya sendiri.

Alangkah terkejutnya Lelaki 2 melihat apa yang ada di luar tingkap itu. Apa yang dilihatnya hanyalah dinding tembok bercat putih. Lelaki itu lantas memanggil jururawat dan bertanyakan mengapa pemandangan di luar tingkap itu sama sekali berlainan dengan apa yang pernah diceritakan oleh Lelaki 1 kepada dirinya.

Jururawat memaklumkan kepada Lelaki 2 bahawa Lelaki 1 sebenarnya adalah buta dan tidak boleh melihat apa pun termasuk tembok di luar tingkap itu. Tambah jururawat itu lagi, “Mungkin niatnya adalah untuk memberi semangat kepada kamu supaya jangan berputus asa dengan kehidupan...”


Epilog:

Membuat hidup orang lain bahagia adalah kebahagian terbesar dalam hidup kita sendiri. Kata orang Inggeris, “Shared grief is half the sorrow, but happiness when shared, is doubled.”

Jika kita hendak merasa kaya, jangan kita pandang pada wang. Apa yang kita perlu buat ialah mengira berapa banyak benda dalam hidup kita yang tak boleh dibeli dengan wang.

"Today is a gift, that is why it is called The Present."

Comments (4)

interesting..
thanx sbb share..=)

Teringat pesan sorang kawan
kalau kita mudahkan kerja orang lain insyaAllah Allah akan mudahkan keja kita

setuju..kdg2 byk jugak perkara yg kita xdpt beli dgn wang...

ini sangat bermakna ~~
seorg buta mnghargai dunia dari
kaca mata beliau ... beri harapan
kat org lain.

menarik! serius. vr interesting fiq>>___<<