6 Soalan

Posted by Fiq | Posted in , | Posted on Wednesday, September 23, 2009

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu beliau bertanyakan 6 soalan, pertamanya ialah: "Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?"

Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman, dan kerabatnya. Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "Mati". Sebab itu sudah janji Allah SWT bahwa setiap yang bernyawa pasti akan mati (Ali Imran 185).

Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua: "Apakah yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?"

Murid-muridnya ada yang menjawab negara China, bulan, matahari, dan bintang-bintang. Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahwa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah "Masa Yang Berlalu". walau macam mana sekalipun kita berusaha, kita tetap tak akan kembali ke masa lepas. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran agama.

Lalu Imam Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga: "Apakah yang paling besar di dunia ini?"

Murid-muridnya ada yang menjawab gunung, bumi, dan matahari. Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "Nafsu". Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.

Pertanyaan keempat adalah: "Apakah yang paling berat di dunia ini?"

Ada yang menjawab baja, besi, dan gajah. Semua jawapan benar, kata Imam Ghzali, tapi yang paling berat adalah "Amanah". Tumbuh-tumbuhan, binatang,gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi kalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menerima permintaan Allah SWT, sehingga banyak daripada kalangan manusia masuk ke neraka karena ia tidak mampu memegang amanahnya.

Pertanyaan yang kelima adalah: "Apakah yang paling ringan di dunia ini?"

Ada yang menjawab kapas, angin, debu, dan daun-daunan. Semua itu benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling ringan di dunia ini adalah "Meninggalkan Solat". Hanya kerana kerja, kita tinggalkan solat. Hanya kerana letih, kita tinggalkan solat.

Akhirnya tibalah pertanyaan keenam: "Apakah yang paling tajam di dunia ini?"

Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang. Benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling tajam adalah "Lidah". Kerana melalui lidah, manusia dengan senang menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri...

Comments (0)