Analogi Kehidupan

Posted by Fiq | Posted in , , | Posted on Sunday, September 06, 2009

Suatu hari seorang pakar dalam bidang pengurusan masa bercakap dalam suatu kumpulan yang terdiri daripada ahli perniagaan yang berjaya. Beliau menggunakan satu analogi yang cukup mudah dan berkesan supaya mereka dapat ingat sampai bila-bila.

Beliau berdiri dan berkata, "Ok, saya ada satu kuiz unttk tuan-tuan". Beliau mengambil sebuah balang yang bermulut luas dan meletakkannya di atas meja. Seterusnya beliau mengeluarkan sedozen batu sungai yg sebesar penumbuk (batu besar) dan mengisi balang tersebut dengan batu itu dengan begitu cermat sekali sehingga balang itu penuh.Apabila balang itu sudah penuh dan tiada lagi batu yang boleh muat ke dalamnya, beliau bertanya, "Adakah balang ini penuh?"

Semua orang di dalam kelas itu menjerit serentak menjawab, "Ya."

Pakar itu tersenyum sambil berkata, "Betulkah?"

Kemudian beliau mengeluarkan pula batu-batu kecil dari bawah meja dan memasukkan ke dalam balang serta menggoyangkan balang itu agar batu-batu kecil memasuki celah-celah batu besar.

Sekali lagi beliau bertanya kepada hadirin, "Adakah balang ini penuh?"Kali ini mereka seperti was-was. "Mungkin tidak" kata salah seorang daripada mereka.

"Bagus!" kata pakar itu.

Sekali lagi dia mengambil sesuatu dari bawah meja dan mengeluarkan sepeket pasir dan memasukkannya ke dalam balang itu. Pasir-pasir halus itu masuk ke celah-celah ruang kosong antara batu besar dan batu kecil di dalam balang itu.

Untuk kesekian kalinya, beliau bertanya, "Adakah balang ini penuh?""Tidak!" jawab mereka hampir menjerit.

Sekali lagi pakar itu berkata, "Bagus!"

Kemudian beliau mengambil secawan kopi dan menuangnya ke dalam balang tersebut sehingga penuh dan bertanya kepada hadirin yang hadir, "Apakah maksud yang boleh diterangkan di sini?"Salah seorang daripada mereka bangun dan berkata, "Maksudnya ialah walau bagaimana sibuk dan penuh pun jadual kita, jikalau kita bekerja keras kita sentiasa boleh memasukkan lagi perkara-perkara yang lain dalam kehidupan kita."

Pakar pengurusan masa itu berkata, "Ada benar juga apa yang kamu katakan itu, tetapi kebenaran di sini adalah lebih besar dan lebih berguna utk kita fikirkan: Jika kamu tidak memasukkan dahulu batu yang besar itu ke dalam balang sebelum batu-batu kecil dan pasir, kamu tidak akan dapat memasukkan batu-batu besar itu sampai bila-bila pun."


Pakar itu kemudiannya menyambung, "Sekarang, kita kena memikirkan apakah batu besar dalam kehidupan kita? Sebagai contoh batu besar itu seperti tanggungjawab kita kepada Allah seperti sembahyang, menjaga syariat, akidah, akhlak, menjaga keluarga, mengejar cita-cita, dan meneruskan pencapaian matlamat hidup.

Batu2 kecil dan pasir itu pula ibarat perkara-perkara lain yang biasa kita lakukan dalan kehidupan kita bersama rakan-rakan dan keluarga. Sebagai contoh beriadah, keluar bersama rakan-rakan, pergi menonton wayang, main playstation dan lain-lain."

Tiba-tiba seorang daripada mereka bangun dan bertanya, "Apakah pula maksud secawan kopi itu?"

Pakar itu menjawab, "Walau sesibuk mana pun kamu, walau sepenuh mana pun jadual kerja kamu, luangkan sedikit masa untuk pergi minum kopi bersama-sama dengan erakan-rakan kamu..."

Comments (0)