Dunia Kita

Posted by Fiq | Posted in | Posted on Thursday, December 24, 2009


Secara purata seseorang menghabiskan masa selama 2 tahun bergayut di telefon sepanjang hayatnya manakala beruk dan monyet pula memang sentiasa bergayut walaupun tak menggunakan telefon.


Gurun Sahara di utara Afrika mendapat namanya daripada perkataan 'Sahra' yang bermaksud liar atau terbiar. Manakala penyanyi Siti Sarah pula mendapat nama daripada bapaknya yang bernama Raisudin.Menghidu (bukan makan) pisang atau epal hijau boleh membantu mengurangkan berat badan manakala menghidu gam dan menghisap dadah juga boleh mengurangkan berat badan malah boleh juga membawa maut.Dalam secawan kopi terdapat lebih daripada 1,000 jenis bahan kimia manakala di dalam Sungai Klang terdapat bahan kimia dan juga sampah sarap.
Di serata dunia, yo-yo adalah sejenis permainan tetapi di Filipina, ia merupakan senjata merbahaya manakala kumpulan rap malaysia Too Phat pula sinonim dengan yo..yo..ya a auw..ya a auww!!!Ratu anai-anai boleh hidup selama 500 tahun dan menghasilkan 30,000 telur setiap hari manakala Ratu Elizebeth pula boleh hidup menjangkau usia 100 tahun.
Tiram boleh mengubah jantinanya beberapa kali sepanjang hayatnya manakala maknyah pula hanya boleh menukar jantinanya sekali sahaja.Tikus kasturi adalah antara mamalia paling kecil di dunia dan makan 4 kali berat badannya dalam masa 36 jam, manakala limau yang paling kecil sekali di dunia adalah limau kasturi dan di tanam di Kampung Limau.


Comments (4)

hehehe...fakta yg cukup menarik... :)

menarik!

ratu lebah tu sgtlah comeii..ihih

btl2
mncuit hati n mngelikan hati
hahaha