Keajaiban Tubuh Manusia - Deria

Posted by Fiq | Posted in , | Posted on Saturday, February 27, 2010

Kita mengenal persekitaran dunia melalu 5 deria utama: lihat, dengar, rasa, hidu dan sentuh. Kadang-kadang ada manusia yang dikurniakan dengan kelebihan deria keenam yang mana ia merupakan spekulasi terbesar dalam dunia sains disebabkan pembuktian kewujudan deria keenam masih belum dapat dibuat secara menyeluruh.

Walau bagaimanapun, dengan 5 deria, manusia sudah cukup berkuasa untuk meneroka dunia. Di sini aku nak kongsikan beberapa perkara menarik tentang keupayaan deria manusia.
1. Selepas makan terlalu banyak, deria pendengaran menjadi kurang tajam. Jadi kalau korang nak pergi konsert atau nak ambik test MUET, jangan makan banyak sangat sebelum pergi.

2. Hanya satu pertiga penduduk dunia yang mempunyai penglihatan yang betul-betul baik dan sempurna. Maknanya majoriti penduduk dunia adalah golongan pemakai cermin mata atau kanta lekap! Makin kita tua, makin kurang penglihatan kita...

3. Jika air liur tidak boleh "melarut" sesuatu, kita takkan dapat merasa benda itu. Maknanya untuk merasa, bahan kimia daripada sesuatu makanan perlulah "terlarut" dalam air liur. Kalau tak percaya, keringkan lidah korang sebelum merasa sesuatu makanan. Tapi jangan plak gi bakar lidah. Masuk hospital aku tak nak tanggung!

4. Wanita dilahir sebagai penghidu yang lebih baik daripada lelaki sepanjang hayatnya. Kajian menunjukkan wanita lebih berkeupayaan mengenal pasti sesuatu berdasarkan baunya. Diorang lebih mudah mengenal pasti bauan sitrus, vanila dan kopi. Tapi, 2% populasi wanita kat dunia ni sebenarnya takde deria bau langsung!

5. Hidung kita boleh mengenal pasti lebih kurang 50 000 bauan berbeza. Anjing plak mempunyai hidung yang berjuta kali lebih sensitif daripada manusia.

6. Semua orang mempunyai bau badan tersendiri, kecuali bagi kembar seiras. Bayi yang baru dilahirkan boleh mengenal pasti bauan ibunya. Dikatakan bahawa bauan badan adalah sebahagian daripada warisan genetik, tetapi ia sebenarnya lebih kepada pengaruh persekitaran, diet dan barangan (sabuan atau shampu) yang digunakan.


Begitulah deria kita. Walapun kali ini paparannya agak pendek, harap manfaatnya cukup besar buat korang...=)

Wassalam...


Comments (4)

nice in4...paling best in4 no 3..hehehe... :)

yeahhh..harine blaja ttg deria.....mmg info berguna la...

Nabilah ~ knp? Suka air liur ker??? hehe=p

Honey Bunny ~ Huhu... thanks=)