Ibarat Genggaman Kera

Posted by Fiq | Posted in , , | Posted on Sunday, January 17, 2010


Ceritanya adalah seperti berikut:

Di suatu hutan hiduplah sekelompok kera. Pada suatu hari ketika mereka sedang bermain, mereka nampak sebuah balang kaca berleher panjang dan sempit bahagian mulutnya manakala bahagian bawahnya tertanam dalam tanah. Di dalam balang itu ada kacang yang sudah digaul dengan bauan yang disukai kera.

Rupa-rupanya balang itu adalah perangkap yang diletakkan di sana oleh seorang pemburu. Salah seekor kera muda mendekati dan memasukkan tangannya ke dalam balang itu untuk mengambil kacang-kacang tersebut. Tetapi tangannya yang menggenggam kacang tidak dapat dikeluarkan dari balang kerana kepalan tangannya lebih besar berbanding ukuran leher balang itu.

Si kera muda meronta-ronta untuk mengeluarkan tangannya namun tetap gagal. Seekor kera tua menasihati kera muda itu, "Lepaskanlah genggamanmu ke atas kacang-kacang itu! Engkau akan bebas dengan mudah!"

Tapi kera muda itu tidak mengendahkan nasihat itu. Dia tetap berkeras menggenggam kacang yang menjadi punca masalahnya.

Tidak berapa lama setelah itu, datanglah seorang pemburu. Si kera tua memberikan nasihat sekali lagi, "Lepaskanlah genggamanmu sekarang juga supaya engkau selamat!"

Walaupun dalam ketakutan, si monyet kera itu tetap tamakkan kacang. Akhirnya ia ditangkap oleh pemburu dengan begitu sahaja...

Aplikasi Cerita:

Kadang kala kita asyik mengenggam dan tidak melepaskan hal-hal yang sepatutnya kita lepaskan. Ini berkaitan dengan semua hal negatif seperti kuasa, kemarahan, kebencian, iri hati, tamak dan sebagainya.

Dalam pada kita asyik menggenggam dan tidak melepaskan, maka kematian datang 'menangkap' kita. Ketika itu semuanya sudah terlambat.

Bukankah lebih mudah jika kita melepaskan setiap masalah yang ada dan mencorakkan hari esok dengan lebih bijaksana? Bukankah dunia akan menjadi lebih indah jika kita melepaskan genggaman kita dan berkongsi kebahagiaan dengan orang lain?

Semoga Allah merahmati kita semua. Wassalam...

Comments (4)

dalam sungguh makna disebalik entry ini
tp memang btl pun
nice entry fiq
thumbs up

dalam sungguh makna disebalik entry ini
tp memang btl pun
nice entry fiq
thumbs up

Cik Hasni ~ Dalam maknanya Cik Hasni ni...=)

wah.. bagus sungguh cerita ini.. ada maksud tersirat di sebalik cerita ini.. ya.. mungkin saya patut lepaskan blog ni seketika untuk menunaikan perkara yg lebih diutamakan... (^__^)