Pengajaran Daripada Paku

Posted by Fiq | Posted in , | Posted on Monday, January 04, 2010


Ada seorang pemuda yang sangat pemarah orangnya. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanyalah satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku.

"Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.

"Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahanmu," jawab ayahnya.

Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.

Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya daripada memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, di mana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.

Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan.

Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya.

Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata, "Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini. Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. Tetapi ingatlah, tak kisah walau berapa kali pun kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatam mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka yang nampak di mata."

Ingatlah:

Lajak perahu boleh diundur, lajak kata padah akibatnya.
Betullah kata orang, lidah adalah lebih tajam daripada bilah pedang.

Comments (10)

ko xnak try wat gini fiq? hehe.

erm btl jgk
hasni pon hot tempered gak
pahni nk berubah la
huhu
nice article
keep it up

susah nk marah..tp lau mara senyap ja

ada yg lau marah abis sembur org
n leh wat org terhiris ngn kata2 mereka

Sekarang CC dah xmarah2 mcm dulu.
lebih cool sekarang

SinChan ~ apa ni bro... ko bikin aku marah ni... ko nak aku paku kepala ko ker?! (terover sudah... haha)

Hasni ~ wah... x sangka... dari luar x nampak pun macm panas baran. haha=D

Amirah ~ betul... kata2 tu macam ditujukan pada seseorg jer=p

Cik Cookie ~ Hmm... tapi biskut panas lebih sedap drp biskut sejuk. haha=D

marah ke fiq? aku simbah dgn rosmaric acid nnt. hehe

Sin Chan ~ ai... ros jugak yg jadi pilihan bonda. haha