Sayangnya Allah Pada Umat Muhammad Memang Tidak Terhingga

Posted by Fiq | Posted in , | Posted on Sunday, January 31, 2010

Allah SWT menciptakan Jibrail AS dengan bentuk yang cantik, dan mengurniakan baginya 600 sayap yang panjang (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap). Sayapnya itu panjangnya antara Timur dan Barat.

Setelah diciptakan, Jibrail AS memandang dirinya sendiri dan berkata, "Wahai Tuhanku, adakah Engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?"

Lalu Allah SWT berfirman yang bermaksud, "Tidak"

Kemudian Jibrail AS berdiri serta menunaikan solat dua rakaat kerana syukur kepadaAllah SWT. Dan tiap-tiap rakaatnya itu mengambil masa selama 20,000 tahun.

Setelah Jibrail AS menyempurnakan solatnya itu, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud, "Wahai Jibrail, kamu telah menyembah Aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepada-Ku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling Aku cintai, namanya Muhammad. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa. Sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kekurangan, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaann-Ku dan ketinggian-Ku, sesungguhnya solat mereka itu Aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintah-Ku, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintah-Ku."

Kemudian Jibrail AS bertanya, "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermaksud, "Ya Jibrail, akan Aku berikan Syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail AS meminta izin kepada Allah untuk melihat Syurga Ma'waa. Setelah Jibrail AS mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah JibrailAS dengan mengembangkan sayapnya dan terbang. Setiap kali Jibrail AS mengembangkan dua sayapnya itu, dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun. Lalu terbanglah Malaikat Jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah. Akhirnya dia turun berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan sujud kepada Allah SWT dan berkata, "Ya Tuhanku, apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? "

Kemudian Allah SWT berfirman yang bermaksud, "Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun Aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh daripada beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad sebagai imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan."

Kesimpulan:

Lihatlah betapa sayangnya Allah kepada kita semua. Malaikat pun tak dapat tempat istimewa sepertimana manusia walaupun Malaikat selalu beribadat kepada-Nya.

Justeru, renung-renungkanlah dan selamat beramal. Moga kita semua sentiasa di bawah limpah rahmat-Nya...=)

Comments (13)

hahahaha..aku org pertama komen..biarpon aku x baca lagi post ang..tp ak tetap nak komen dlu...hahahaha....renung2kanlah dan selamat berbuat baik...

Ya. Kasih sayang Dia memang tiada tolok bandingan....tak berkurang malah berlebih2an.

Selamat berhujung minggu

ramai drpd kita yg xtau@buat2 xtau akan kelebihan kita sbg umat Nabi Muhammad

Syukur atas nikmatNya

nkmt ksnangan kadang2 wat kt alpa dan leka

Pejul ~ Mung ni. Patutnya baca. Aku kongsi ilmu nih. adoi... sengal2

Iris ~ Betul tu

Selamat berhujung minggu gak (if dok kl sok cuti g...=p)

Amirah ~ wajib syukur!

Hasni ~ itu gak sebenarnya satu ujian...

kita selalu dalam kerugian kan.. semoga kita sentiasa sedar akan hal ini..

Faarinin ~ Betul tu...

dari mana sumbernya ini sahabat dari Al qur an atau Al hadis

love this..

subahanallah. :)

p/s : thanks.like this post.